Audició estancada

May 17, 2016

Últimament hem vist com  AC/DC ha hagut de suspendre algun concert i l'última notícia ha estat la substitució del cantant Brian Johnson. Se sap que és perquè té l'audició danyada i els metges li han advertit que si segueix exposant-se a aquestes situacions de soroll podria perdre l'audició del tot. La situació no afectarà a l'enregistrament de noves cançons, però sí als concerts.

 

Tots som susceptibles de tenir algun problema auditiu al llarg de la nostra vida, ja sigui pèrdua auditiva o tinnitus. Tenir una pèrdua auditiva (hipoacusia) no sempre implica ser sord, si no que escoltem menys que la mitjana. Així podem dir que una persona té una pèrdua d'audició lleu, severa o fins a profunda. A mesura que ens fem grans és normal anar perdent audició igual que es perden altres facultats o empitjoren altres sistemes del cos. D'altra banda estan els acúfens o tinnitus, que molt sovint van acompanyats de hipoacusia. Els acúfens són uns sorolls molt molests que sentim contínuament a les nostres oïdes, pot ser una xiuletada, soroll de mar...Encara que no en totes les persones és crònic, la majoria de la gent ho ha experimentat alguna vegada en la seva vida. Qui no ha sentit dir que si et xiulen les oïdes estan parlant de tu?

 

Doncs be els famosos, que també són humans i molts d'ells tenen treballs de risc com els músics, també tenen problemes auditius. A continuació alguns altres artistes que com Brian Johnson han reconegut tenir problemes auditius:

 

Halle Berry (actriu)

Halle Berry tenia una audició normal fins que va ser víctima de la violència de gènere a les mans d'una de les seves parelles fa uns 20 anys. Encara que l'oïda està protegida per l'os més dur del cos humà, els cops que li van propinar van acabar danyant la seva oïda. Va perdre el 80% de l'audició de l'oïda esquerra. Actualment, Halle organitza conferències on parla de la seva hipoacúsia per crear consciència i ajudar a altres dones víctimes de la violència de gènere.

 

 

 

Bill Clinton (polític)

Fa temps va ser diagnosticat de presbiacúsia. Li va costar uns anys posar-se audiòfons, però finalment en 1997 li van adaptar uns audiòfons de model intra (dins de l'oïda). Tocar el saxofon, l'assiduïtat a concerts de rock i les sorolloses campanyes polítiques en què estava involucrat podrien haver influït negativament en aquest fet.

 

 

 

Santiago Segura (actor) 

Va sofrir una sordesa sobtada i acúfens. La sordesa sobtada és un tipus de hipoacúsia que succeeix de cop. T'adones que no sents d'un moment per a un altre, normalment afecta a una sola oïda i si es tracta a temps és possible revertir-la. És el que li va passar a Santiago Segura, per sort es va adonar que alguna cosa no anava bé i va acudir amb rapidesa al metge. Així va poder recuperar l'audició, però no el tinnitus.

 

 

Phil Collins (músic)

Fa més de 10 anys Phil és conscient que té pèrdua auditiva, malgrat ser músic l'origen de la hipoacúsia no va ser aquest, si no una sordesa sobtada. Encara que sense dubte, l'entorn sorollós en què es desenvolupa la seva vida haurà contribuït empitjorant la situació.

 

 

 

Barbra Streisan (actriu-músic)

Des dels 7 anys d'edat pateix tinnitus. Moltes nits, els acúfenos no la deixen tenir un descans continuat. Malgrat les recomanacions de l'ús d'audiòfons per apaivagar el tinnitus, prefereix intentar-ho per altres mitjans com l'ús de música de fons.

 

 

 

Robert Redford (actor)

En la pel·lícula “All is lost” (cuando todo está perdido) no va voler ser substituït per un doble . Va passar bastant temps dins l'aigua i li va acabar ocasionant una infecció d'oïda. Va perdre el 60% de l'audició en l'oïda esquerra. Segur que la propera vegada s'ho pensa millor quan li ofereixin un doble.

 

Eric Clapton (músic)

Clapton va desenvolupar la seva pèrdua auditiva, després d'anys tocant davant dels altaveus amb gran volum. Va afirmar que si pogués retrocedir el temps hauria demanat baixar el volum dels altaveus durant els seus concerts. "La meva audició no està arruïnada, però si m'aturo a escoltar, sento com una xiulada constant en la meva oïda". "Probablement em vaig equivocar al tocar davant dels amplificadors amb 100 watts de potència. Va ser una bogeria".

 

Aquests són alguns dels casos coneguts amb problemes auditius, però segur que hi ha més. Com veus la professió de músic és una professió de risc, però ho pot ser qualsevol si no anem amb compte amb les nostres oïdes.

 

 

Please reload

Destacats

La Sara va a Senegal!

June 7, 2019

1/7
Please reload

Posts Recents

May 24, 2019

November 30, 2018

September 17, 2018

Please reload

Arxiu