Que passa amb la llum blava?

January 10, 2018

Últimament es parla molt de la llum blava, sobretot del perill potencial que suposa per a les retines la llum blava violeta i la seva relació amb la Degeneració Macular Associada a l'edat. No obstant això, la llum blava també és necessària per a la salut. Aprèn com protegir-te dels seus efectes negatius i com beneficiar-te dels seus efectes positius.

 

 

QUÈ ÉS LA LLUM BLAVA?
La llum blava és part de la llum visible, la regió de l'espectre electromagnètic que l'ull humà és capaç de percebre. L'emeten fonts naturals com el sol i, també, fonts artificials, com els dispositius electrònics. L'ull humà pot captar, de mitjana, longituds d'ona de 390 a 750 nm. Algunes persones, poden percebre longituds d'ona des de 380 fins a 780 nm. Així doncs, un 25% de la llum blanca és, en realitat, llum blava, un component natural i necessari de la llum, la longitud de la qual d'ona s'enclava entre els 380 nm i els 475 nm aproximadament (és a dir, la part més baixa de l'espectre de llum).

La llum visible està composta per raigs de diferents colors, el blau entre ells. La longitud d'ona de cadascun dels raigs que componen l'espectre visible és diferent, la dels infraroigs és la més llarga i la dels ultraviolats, la més curta. Els colors que percebem són el resultat del reflex d'una longitud d'ona sobre una superfície i l'absorció de la resta. És a dir, si veiem un objecte vermell és perquè la seva superfície reflecteix la longitud d'ona del color vermell i absorbeix la dels altres colors.

Quan la llum visible travessa un prisma es descompon, mostrant els diferents raigs dels quals està composta. L'arc de Santmartí és un exemple de refracció de l'espectre visible.

PER QUÈ LA LLUM BLAVA ÉS NOCIVA?

 

Aproximadament el 25% de la llum blanca visible és de color blau. Dins de l'espectre de raigs blavosos que la componen, existeixen diferents tons, amb una longitud d'ona diferent. No tots els raigs de llum blava són perjudicials per a la nostra salut. La llum blava-habitada o blava-violeta és la que té la longitud d'ona més curta i, per tant, és la que més energia té. La llum blava-violeta o llum visible d'alta energia, pot provocar fatiga i estrès visual, a més de l'aparició precoç de la DMAE (Degeneració Macular Associada a l'Edat), una de les principals causes de ceguesa al món. La llum blava-violeta afecta negativament a les cèl·lules que es troben en la màcula, un teixit sensible a la llum situat en el fons de l'ull. És important saber que les cèl·lules que componen la màcula no posseeixen capacitat de regeneració.

 

La llum blava-turquesa, no obstant això, té importants beneficis per a la salut. S'encarrega de “posar en hora” el rellotge biològic, que regula els cicles de somni/vigília, la temperatura corporal i, també, els processos cognitius i de memòria. Quan el rellotge biològic no funciona com hauria de, l'organisme presenta diferents problemes com a cansament crònic, desorientació, canvis d'humor, alteracions gàstriques, malestar general, etc. La llum blava-turquesa, a més, està relacionada amb el reflex de constricció pupil·lar, un mecanisme de protecció natural que té la retina per protegir als ulls enfront de l'excés de llum . Els raigs de llum blava-turquesa també són importants per a la correcta percepció dels colors i per tenir una bona agudesa visual com a part de la llum visible.

 

LES PANTALLES: EMISSORES DE LA NOCIVA LLUM BLAVA
L'exposició dels ulls a la llum blava-violeta ha augmentat de forma increïble en els últims anys hagut de, fonamentalment, a tres causes:

- Les fonts de llum artificial emeten en la banda de longituds d'ona de la llum blava més nociva per a la retina. La llum visible dels LED i les pantalles de diferents dispositius (Smartphones, Tablets, ordinadors…) té un percentatge molt major de llum blava que les llums naturals.


- L'ús de llums LED i de dispositius electrònics s'ha multiplicat en els últims anys. Segons un estudi de la Fundació Telefònica, un usuari de Smartphone mira el seu telèfon mòbil unes 150 vegades al dia. A això cal afegir-li les mirades a la pantalla de l'ordinador, a la tele, a la tablet…A més, aquests dispositius s'usen en distàncies curtes, molt prop dels ulls, la qual cosa augmenta el grau d'exposició.


- La irrupció dels dispositius electrònics que emeten tanta quantitat de llum blava-violeta s'ha produït en molt poc temps, sense deixar temps suficient perquè l'organisme creu mecanismes fisiològics de compensació per protegir-se.

 

PROTEGEIX ELS TEUS ULLS DE LA LLUM BLAVA-VIOLETA
Hi ha moltes coses que pots fer per mantenir els teus ulls a resguard de les emissions de llum blava-violeta:


- Menjar fruites i verdures. Els aliments rics en antioxidants protegeixen enfront de la DMAE. Un estudi científic difós per la publicació internacional Ophthalmic and PhysiologicalOptics, demostra que les persones amb cataractes solen tenir nivells baixos en la seva retina de dos antioxidants: luteïna i zeaxatina. La luteïna es troba en el kiwi, els raïms vermells, el carbassó i la carabassa. Les taronges, el meló dolç, el mànec i la papaya són rics en zeaxatina. El blat de moro i les verdures de fulla verda, com el bròquil, els espinacs o els pèsols verds, contenen tant luteïna com zeaxatina.


- Usar lents amb filtre de llum blava. Bloquegen el 20% de la llum blava nociva, reduint l'índex de mort cel·lular en la retina en un 25%. 


- Usar lents Eyezen de Essilor. pensades per reduir la fatiga visual causada per la vida digital, aquestes lents compten amb tecnologia EyezenFocus, que redueix la fatiga visual i millora la llegibilitat dels caràcters petits. Integren també la tecnologia Light Scan ®, que redueix l'enlluernament, millora el contrast i ajuda a prevenir l'envelliment precoç dels teus ulls.

 

 

*Text extret de https://eyezen.es/luz-azul/

Please reload

Destacats

La Sara va a Senegal!

June 7, 2019

1/7
Please reload

Posts Recents

May 24, 2019

November 30, 2018

September 17, 2018

Please reload

Arxiu